Bygg en hage till husdjuret

Att ge sitt husdjur möjlighet att få springa fritt i en inhägnad hage i trädgården kan sprida mycket glädje för så väl djur som för ägare. Att bygga en sådan hage, stor eller liten, behöver varken bli dyrt eller svårt.

Vanligt kompostgaller som väggar

Kompostgaller är ofta lätt att få tag på. För en billig peng köper man vanligtvis fyra stora gallerrutor som går att sätta samman till en enkel lövkompost. Ena sidan är vanligtvis lite högre än den andra. Vill man använda dem till en utehage för ett smådjur får man en större yta av att lägga kompostgallren på långsidan. Om man köper 2-3 set av kompostgaller får man en rymlig utehage till exempelvis en kanin.

Att fästa kompostgallren

När man fäster kompostgallren med varandra är det smidigt att använda sig av vanliga buntband. Tre till fyra fästen per sida brukar bli lagom, man får själv uppskatta när det känns stabilt nog. Men bara buntband i väggarna räcker inte alltid för att hålla inne busiga djur i hagen. Det kan även behövas stolpar och märlor.

Ska hagen vara av ett mer eller mindre permanent slag eller kanske sitta uppe en hel sommar, så är det klokt att fästa hagen ordentligt med trästolpar och märlor. Slå ner trästolpar i marken intill nätet, fäst gallret på plats med märlor. På detta vis blir hagen fäst vid marken och risken minimeras avsevärt att ett djur helt sonika lyfter upp gallret och kryper under.

Att tänka på

Har man byggt en stabil inhägnad till sitt husdjur är det inte bara roligt för djuret, det är också bekvämt och avkopplande för djurägaren. Lämna dock inte djuret utan uppsikt och tänk på följande:

  • Kan djuret hoppa över eller gräva sig under gallret? Även om husdjuret inte hoppar eller gräver på direkten, är det inget som säger att djuret inte kommer att försöka lite senare.
  • Kan något annat djur hoppa eller flyga in till husdjuret? En katt kan troligtvis med enkelhet hoppa över gallret och in till husdjuret som är där, likaså en räv eller mink. Rovfåglar kan man också behöver hålla uppsikt efter då de kan dyka ner i hagen och se husdjuret som ett byte. Detta kan delvis undvikas med att man även förser ovansidan på hagen med något typ av nät.
  • Skydd. Ett sol- / regnskydd behöver finnas i hagen, så att husdjuret kan söka skydd mot vädret.
  • Vatten. En skål med vatten ska alltid finnas tillgänglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *