Fototips – Hästar

Att föreviga sin häst på några fina större foton är alltid snyggt. Men vad ska man tänka på för att fotot ska bli så bra som möjligt. Här kommer några tips på vägen:

  • Slutartiden

Ha mycket kort slutartid. Helt enkelt eftersom hästen oftast rör på sig när man ska ta fotot. När något fotas, som rör sig, med för lång slutartid blir bilden suddig.

  • Se på helheten

Även om det är hästen man vill ta kort på så bör man se på helheten. Hur ser bakgrunden ut? Försök att ta bilder där även bakgrunden talar om något och förmedlar en känsla. Hela fotot är motivet även om hästen är huvudmotivet.

  • Lek med vinklarna

Ta kort både nära och på långt håll. Från vänster, höger, uppifrån, nerifrån. Plötsligt kommer vinkeln som lyfter fram hästens personlighet. Detta oftast när man minst anar.

  • Glöm inte nästa steg

När man sedan fått den ”perfekta bilden” är det dags för fotoförstoring och inramning. Börja med att fundera på var bilden kommer att sättas upp. Är det på i stallet eller i bokhyllan hemma? Kanske ska bilden förstoras så pass att det blir en fototapet i sovrummet? Detta ligger sedan till grund till både hur stor bilden ska förstoras samt vilken ram som passar. Men lägg först fokus på att ta rätt bild – det är första steget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *