Får

Fåret – garnets bästa vän

Utan fåren hade vi knappast haft så lätt att framställa garn som vi har idag (även om många typer av garn görs av syntetiska material eller från bomull till exempel).

Lite längre bak i tiden hade nästan varenda lantbrukare egna får. På 1800-talet hade vi inte långt ifrån 2 miljoner får i landet – en siffra som naturligtvis har sjunkit en hel del på senare år.

Fårullen har fungerat som råvara för alla möjliga olika typer av textiler. Då inte bara för kläder, utan även för filtar, förkläden, dukar och liknande.

Olika sorters får ger olika sorters ull

Olika typer av får ger olika typer av ull. Till exempel är Gotlandsfåret mycket populärt, då dess ull ger ett garn som är mycket slitstarkt. Vill man virka till exempel raggsockor gör man bäst i att just virka med raggsocksgarn – ett garn som är gjort just på ull. Ullet kommer dock vanligtvis från tamfår, även om det skulle funka bra med andra typer av ull också.

Just när det kommer till raggsocksgarn är det också vanligt nuförtiden att ull och ett annat syntetiskt material blandas. Det var givetvis inte fallet förut.

Något annat som påverkar garnet är naturligtvis vilken färg fåret har på ullen. Fårull är vanligtvis vit, brun, grå eller svart och alla de nyanser som finns däremellan. Visst ser vi idag garn i alla olika möjliga färger, men då är det färgat.

Olika typer av garn

Förutom raggsocksgarn, som snabbt omnämndes ovan, finns fler olika garnsorter. Bland annat:

  • Ullgarn – Ett samlingsnamn för de olika garn som utvinns från ull. Dock har ju de olika fårens ull olika egenskaper, där till exempel Gotlandsfår (som tidigare nämnt) ger ett mycket slitstarkt garn. Garnet är kort sagt en tråd som är spunnen ur fårens ull.

Exempel på andra vanliga garnsorter är lingarn, mjölkgarn, viking-garn och bommulsgarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *